Wanneer u een kat kennis laat maken met de hond die al bij u in huis woont, krijgt u te maken met een aantal interessante uitdagingen. Wij geven u wat nuttige tips waarmee u hem helpt vriendjes te worden met de nieuwkomer.

Als u een hond heeft wil dit nog niet zeggen dat er geen sprake van een kat kan zijn; er zijn vele gezinnen waar deze twee heel gemoedelijk naast elkaar leven. Als u van plan bent om een kat aan te schaffen, zult u zich moeten voorbereiden op het besteden van tijd en zorg tijdens het introductieproces. U zult pas succes hebben als u de hond en de kat rustig en geleidelijk gedurende een tamelijk lange tijd aan elkaar laat wennen. Het is vooral van belang om altijd de situatie onder controle te houden. Hoewel sommige oudere katten erg vrijmoedig kunnen zijn en kittens zich snel kunnen aanpassen, kunt u er nooit zomaar vanuit gaan dat het goed gaat. Zelfs de reactie van een hond die al met een of meer katten heeft samengeleefd, kan onvoorspelbaar zijn. Omdat hij met een bepaalde kat goed kon samenleven, wil dat nog niet zeggen dat hij niet langer het instinct bezit op wat geen erkend “gezinslid” is.

De gouden regel is om altijd het zekere voor het onzekere te nemen. Naast het voor de hand liggende gevaar dat de kat flink wat letsel kan oplopen als dingen uit de hand lopen, kan een krab van een kat ook uw hond ernstig verwonden.


Wees voorbereid

Als uw hond voordien nog nooit contact heeft gehad met katten, regel dan een bezoek met hem aan iemand die een kat heeft, om te kijken hoe hij reageert. Voor sommige jachthonden kan het erg moeilijk zijn om het jachtinstinct te overwinnen, vooral voor windhonden en terriërs. In dat geval is het misschien verstandig om tweemaal na te denken, tenzij u zelf een ervaren trainer bent. Als u een puppy bezit, kan het ook verstandiger en eerlijker zijn om de kattenplannen even uit te stellen tot hij wat ouder en goedgetraind is. Puppy’s kunnen erg nieuwsgierig zijn, waardoor een kat uit irritatie of zelfverdediging zou kunnen uithalen. Voordat u een kat in huis haalt, moet uw hond bekend zijn met de basiscommando’s zoals “zit”, “blijf”, “kom” en “ga”, zodat het voor u niet alleen gemakkelijker wordt om de situatie te beheersen, maar ook om hem te leren wat u van hem verwacht ten aanzien van de nieuwe kat. Het kan helpen als u de geur van de kat in huis haalt, voordat deze zijn intrede doet. Neem een dekentje mee waarop de kat heeft gelegen, zodat uw hond hieraan kan ruiken en het kan onderzoeken – sta echter niet toe dat hij erop kauwt of het als een speeltje gebruikt. U kunt ook een stukje beddengoed of een zacht speeltje dat uw hond heeft gebruikt, nemen en dit bij de kat achterlaten. Als hij op de geur reageert door te blazen, kan u beter de aanschaf van deze bepaalde kat nog eens in vraag stellen.


Houdt het rustig

Het is belangrijk om bij de komst van uw nieuwe kat de ontmoeting niet te forceren, neem de tijd en introduceer de kat langzaam bij de hond in een gecontroleerde situatie. Verwacht niet dat ze meteen goed met elkaar kunnen opschieten. Zorg ervoor dat de opwinding en de stress niet te groot worden en probeer de dingen niet te overhaasten, laat de dieren zelf de gang van zaken bepalen. Probeer te vermijden dat er situaties ontstaan waardoor de kat wegrent, daar dit waarschijnlijk het jachtinstinct van uw hond in gang zal zetten. Sta tijdens het leerproces nooit toe dat uw hond de kat achterna zit en moedig hem nooit aan om spelletjes met u te spelen die hem extra opgewonden maken en zijn neiging tot jagen prikkelen. Wanneer het nodig is uw hond af te leiden of te belonen, gebruik dan een favoriet koekje, daar hij wellicht de extra motivatie kan gebruiken om u te gehoorzamen. Als u uw nieuwe kat in huis heeft, sluit hem dan op in een aparte kamer met een mandje, voedsel en water, een kattenbak en een paar speeltjes, zodat hij zich in alle rust en vrede kan installeren. Sluit de hond na een paar uur op in een andere kamer en geef de kat de kans om zijn nieuwe omgeving te onderzoeken. Daarna kan hij terug worden gebracht naar zijn kamer en mag de hond weer worden losgelaten. Dit geeft ze allebei de kans om te wennen aan elkaars geur. Een paar dagen later, als het ernaar uitziet dat de kat zich heeft geïnstalleerd, kunt u proberen om het stel bij elkaar te introduceren. Neem uw hond vooraf mee naar buiten voor een lange wandeling, zodat hij zijn overmatige energie kwijt kan raken en zorg ervoor dat iemand een handje kan helpen indien nodig. Houdt uw hond aan de lijn of in de bench en zorg ervoor dat ze apart blijven. ( voldoende afstand tussen de hond en de kat) Als de kat bang wordt, vergroot dan de afstand en geef meer tijd voor een meer geleidelijke socialisatie. Als de kat en hond zich op hun gemak en ontspannen voelen in elkaars gezelschap en uw hond gehoorzaamt uw commando’s – wat dagen of zelfs weken kan duren – sta de hond dan toe om aan de kat te snuffelen en, als dat goed gaat, maak dan de lijn los. Kijk goed naar hen of u geen tekenen van onrust ziet en houdt een deur open zodat de kat een vluchtroute heeft, indien nodig.


Gebruik uw gezond verstand

Als uw hond zich op uw kat stort of naar hem blaft, straf hem dan niet maar geef het commando “ga”, waarna u hem beloont met iets te eten op het moment dat hij gehoorzaamt. Commando’s en beloningen in de vorm van eten kunnen ook worden gebruikt ter afleiding, om ongewenst gedrag te voorkomen. 
 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.