Wanneer is onze hond een senior hond? Voor kleine honden is dit vanaf een jaar of 8, grote honden noemen we vanaf ongeveer 5 jaar senior. Een oudere hond krijgt meestal te maken met lichamelijke veranderingen.

Zo krijgen grote honden vaak last van gewrichtsproblemen en is bij kleine honden de kans op gebitsproblemen groter. Om het de senior hond zo aangenaam mogelijk te maken hier een paar tips.


De gewrichten

Doordat de hond ouder word, gaat ook het bewegen minder soepel. Er zijn verschillende soorten voedingssupplementen die u aan de hond kunt geven waardoor de gewrichten worden ondersteunt. Bijvoorbeeld glucosamine, dit is er in zowel in vloeibare vorm als in poeder vorm. Glucosamine ondersteunt de aanmaak van nieuw kraakbeen en zorgt er voor dat de gewrichten soepeler kunnen bewegen. U kunt beter meerdere korte wandelingen dan een lange wandeling, dit is voor de gewrichten beter.


Voeding

Voor de oudere hond zijn er speciale voedingen die afgestemd zijn op de behoefte van de hond. Ook de manier waarop de voeding word aangeboden is belangrijk. Zo kan het voor een grote hond helpen om de voeding wat meer omhoog te zetten zodat zijn gewrichten ontlast worden. Ook het aanbieden van voer in puzzels is een leuke afwisseling. Hierdoor word de hond mentaal uitgedaagd en kan hij toch zijn energie kwijt zonder dat zijn lichaam teveel belast word.


Gebitsproblemen

Zeker bij kleine honden is de kans op gebitsproblemen groter. Het is van belang het gebit van de hond goed te onderhouden. Gebit- en tandvlees problemen kunnen lijden tot een tal van andere aandoeningen. Het regelmatig poetsen van de tanden verminderd de aanmaak van tandplak en tandsteen. Als de hond het niet gewend is om zijn tanden te laten poetsen bestaan er ook middelen die u door het drinkwater of voer heen kan doen.


Ligplaats

Als een hond ouder wordt, kan het zijn dat hij meer gewrichtsproblemen krijgt en hierdoor meer moeite krijgt met opstaan uit de mand of kussen. Hier kunnen we wat aan doen. Er zijn speciale orthopedische hondenkussens. In dit kussen zit traagschuim. Hierdoor zakt het kussen helemaal naar de vorm van het lichaam van de hond en geeft het geen druk plekken.

 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.