Als de pup net is geboren, is hij nog helemaal blind en doof. Zijn gezichtsvermogen en gehoor zijn nog niet helemaal ontwikkeld. De pup kan wel al heel goed ruiken en instinctief, waarschijnlijk onder invloed van hormonen, weet de pup al heel snel een tepel te vinden.


Na een dag of tien gaan de oortjes en de oogjes open en ze kunnen vanaf een week of twee echt geluiden en beelden gaan onderscheiden. Dat wordt dan allemaal in de hersentjes opgeslagen.

Vanaf de derde week komen pups in de primaire socialisatiefase, de allerbelangrijkste fase in hun leven. Ze zijn volop aan het leren en moeten nu blootgesteld worden aan allerlei prikkels. Ze zien nu goed, ze horen goed en nu moeten ze alledaagse dingen als heel normaal gaan ervaren. Een belangrijke taak voor de fokker, maar ook voor u! Als eigenaar moeten we proberen ervoor te zorgen dat alle indrukken die de pup op doet positief zijn. Zo is het belangrijk om de hond alvast aan en aantal situaties en handelingen te laten wennen als hij nog jong is. Jong geleerd….


Vacht en gebitsverzorging

Zoals er vele soorten en maten honden zijn, zo is ook bijna ieder ras anders gejast. Dikke en dunne vachten, lang en korthaar, ruwhaar of stokhaar, enz. Om een goede kam of borstel te vinden voor een bepaald vachttype is geen makkelijke opgave. Sommige vachten kunnen een tussenvorm of zelfs een mengeling van verschillende types zijn. Vooral bij sommige bastaarden is de bepaling van het vachttype pas mogelijk wanneer de hond zijn puppyvacht heeft verwisseld voor de definitieve vacht op een leeftijd van 4 of 5 maanden.

Begin bij een puppy met een zachte borstel. Aai hem met de borstel in plaats van met de hand. Zorg zeker in het begin dat u de hond geen pijn doet bij eventuele kleine klitjes in de vacht. Gebeurt dit wel, dan kan de hond een nare associatie krijgen met de borstel. Om het borstelen zo prettig mogelijk te laten zijn, houd u in uw ene hand een snoepje dat u aan de hond geeft terwijl u hem met de andere hand borstelt. Pas als de pup helemaal gewend is aan de zachte borstel, gaat u over naar de ‘gewone’ borstel. Ook weer stapje voor stapje waarbij de liezen en de broek als laatste worden gekamd, omdat dit de vervelendste plekken zijn voor de hond.

Voor honden is gebitsverzorging net zo belangrijk als voor mensen. Poetsen met een beetje hondentandpasta en een hondentandenborstel blijft de beste methode van het reinigen.  Begin bij de pup met poetsen door eerst  met uw vinger langs de kiezen en tanden te gaan en de volgende stap is een vingergaasje of vingertandenborstel. Poets de voortanden als laatste, dit vind de hond het minst fijn omdat z’n lipje dan iets omhoog moet.

Tandpasta voor mensen is niet geschikt, deze bevat fluoride en is gemaakt om te spoelen en vervolgens uit te spugen. Honden slikken de tandpasta door en dat kan aanleiding geven tot braken. Tevens is het belangrijk dat tandenpoetsen een prettige ervaring is, hondentandpasta met vleessmaak kan hier enorm aan bijdragen!


Reizen

Wanneer u uw pup op een plezierige manier laat wennen aan het reizen per trein, bus en auto, zal hij als hij volwassen is graag met u mee gaan. Laat uw pup eerst wennen aan korte ritten van vijf tot tien minuten. Maak de ritten geleidelijk aan langer.

De volgende adviezen zijn nuttig voor zowel lange als korte ritten:

  • Neem een passagier mee om voor uw puppy te zorgen tijdens zijn eerste autoritten.
  • Ga veilig op pad door uw hond een speciale hondengordel om te doen of door hem in de bench te vervoeren.
  • Neem zijn favoriete kussen en speeltjes mee, zodat hij zich veilig voelt.
  • Laat hem voor de rit goed uit.
  • Geef uw hond ruim voor de reis, minimaal 2 uur, wat te eten.
  • Zorg voor goede ventilatie in de auto, maar uw hond mag niet zijn kop uit het raam steken.
  • Stop na maximaal iedere twee uur om hem de gelegenheid te geven om te drinken, te lopen en zijn behoefte te doen.


Wanneer uw hond ondanks bovenstaande stappen toch wagenziek wordt, dan kunt u uw hond valeriaancomplex geven. Wij adviseren u graag in onze winkel.


Zindelijk maken

Over het algemeen is een puppy reeds (krant)zindelijk als hij weg mag bij zijn moeder. Door hem elk uur mee naar buiten te nemen, naar een rustig plekje, leert uw puppy waar hij zijn behoefte moet doen. Op het moment dat hij zijn behoefte heeft gedaan, beloont u hem uitgebreid, maar niet te uitbundig. Laat uw puppy uit na het spelen, slapen en eten (rustig aan na eten). Vaak kunt u aan het gedrag van de pup zien dat er hoge nood is. Hij gaat dan bijvoorbeeld rondjes draaien, piepen of bij de deur zitten. Het kan gebeuren dat uw puppy zijn behoefte niet kan ophouden. In dat geval mag hij niet worden gestraft, omdat hij het verheffen van uw stem of een tik niet in verband kan brengen met het ‘ongelukje’. Als u uw puppy op heterdaad betrapt, neem hem dan snel mee naar buiten en prijs hem wanneer hij klaar is. Negeer het ongelukje en ruim het op, het liefst zonder dat uw hond erbij is. Dit i.v.m. het vragen van aandacht van de pup. Over het algemeen heeft de hond op een leeftijd van 5 maanden pas goed controle over zijn blaasspieren en is dan pas volledig zindelijk.


Wandelen

Als stelregel voor een wandelbeurt kunt u 5 minuten per aantal maanden dat uw pup oud is aanhouden. Dus een hond van drie maanden mag 15 minuten wandelen, vier keer per dag. De korte plasmomenten na het eten, slapen en spelen niet meegenomen. In het begin zal uw puppy het heel vreemd vinden om iets om zijn nek te dragen. Wen uw puppy daarom eerst aan het dragen van een zachte halsband of zacht tuigje. Na een poosje bevestigd u een korte, lichte riem (let ook op het gewicht van de haak) aan de halsband. Het doel is natuurlijk dat uw puppy met u meeloopt zonder dat hij aan de lijn trekt. Wilt uw pup helemaal niet meelopen, omdat hij bijvoorbeeld iets eng vindt, til hem dan liever niet op. Probeer uw hond te verleiden met een snoepje of speeltje om toch mee te lopen. Gaat uw puppy vooruit trekken aan de lijn, loop dan de andere kant op totdat hij weer aandacht krijgt voor u.


Tanden wisselen

Op een leeftijd van ongeveer drie maanden begint uw puppy met het wisselen van de tanden. Om dit te stimuleren heeft hij behoefte om te kluiven. Door het verstrekken van verantwoord kauwmateriaal voorkomt u dat uw puppy bijvoorbeeld aan het meubilair of schoenen begint. In de periode dat uw pup zijn tanden gaat wisselen kan hij soms iets hangerig zijn. Zijn tandvlees kan jeuken en soms een beetje pijn doen. We kunnen de jeuk en gevoeligheid wat verlichten door een ijs-Kong te geven. Voor al het speelgoed en kauwmateriaal geldt dat het betrouwbaar materiaal moet zijn en een goede afmeting heeft. En zelfs dan kan uw puppy het stuk krijgen met zijn sterke tandjes. Laat uw puppy dus altijd onder toezicht met botjes en speelgoed spelen.


Pubertijd

Vanaf ongeveer zes maanden breekt de pubertijd aan. De reu wordt zich bewust van zijn mannelijkheid en de teef kan loops worden. De periode en uiting van de pubertijd zijn per hond verschillend. Sommige honden hangen wat meer aan de baas, zijn wat angstiger en andere honden voelen zich juist stoerder en lijken Oost-Indisch doof te zijn. Hoe we de pubertijd doorkomen hangt voor een groot deel van de baas af. Het is belangrijk dat we consequent zijn, goed gedrag belonen en ongewenst gedrag negeren. Als de hond een jaar geweest is kan hij onder invloed van hormonen nog terecht komen in een tweede gevoeligheidsperiode waarin opeens allerlei zaken heel eng zijn. Hier moeten we de hond goed in begeleiden, net zoals in de socialisatieperiodes.


Puppycursus

Om uw hond in al deze fases van zijn jonge leven goed te kunnen begeleiden, raden wij u aan om een goede hondencursus te volgen. Een hondencursus is niet alleen nuttig, het is ook erg leuk om te doen! Ook wanneer u veel ervaringen heeft met het opvoeden van honden kan een basiscursus een handig steuntje in de rug zijn en voor het socialiseren van de hond van groot belang.

 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.