Het is heerlijk om samen met je hond op stap te gaan; lekker uitwaaien op het strand, ravotten in het bos of zelfs samen op vakantie. Tegenwoordig zijn de meeste honden gechipt. Een chip is een klein staafje ter grootte van een rijstkorrel die onder de huid word aangebracht. Met een speciale scanner kunnen gegevens van de chip worden afgelezen. Dit is natuurlijk erg handig, maar niet iedereen heeft een scanner.

Gaat u samen met de hond op pad, dan is het verstandig een adrespenning aan zijn halsband te hangen met een telefoonnummer dat altijd bereikbaar is. Mocht het nodig zijn, dan kan de baas meteen gebeld worden. Zorg ook altijd voor een waterfles en waterbakje. Er zijn handige varianten te verkrijgen die opvouwbaar zijn of aan uw riem gehangen kunnen worden. Vergeet geen poepzakjes mee te nemen ; er wacht u een fikse boete wanneer u de ontlasting van uw hond niet opruimt.

Als de hond in de auto meegaat, zorg dan voor een veilige reis. Zet de hond vast in een gordeltuig of achter een hondenrek. Stop tijdens een lange reis regelmatig om de hond even uit te laten. Wanneer het erg warm is, is wat verkoeling voor de hond belangrijk. Een hond kan niet transpireren zoals wij dat doen bij warm weer. De hond kan slechts zijn warmte afvoeren via de tong, hijgen en voetzolen. Een koelmat waar de hond op kan liggen en/of een koelbot is voor warm weer een uitkomst.  

Wij raden aan om altijd een goed vlooien en tekenmiddel te gebruiken. Desondanks is het belangrijk om een tekentang op zak te hebben. Controleer uw hond goed na een wandeling en verwijder de teek wanneer hij er een heeft. Vergeet uzelf ook niet te controleren.

Helaas gebeurt het nog wel eens dat de hond op vreemd terrein zijn baasje kwijt raakt. Hier een aantal tips om de hond zo snel mogelijk weer terug te krijgen:
· Zorg dat u een duidelijke kleurenfoto bij u heeft van de hond.
· Zorg ervoor dat u zijn chipcode bij u heeft.
· Zorg ervoor dat het telefoonnummer op zijn penning bereikbaar is.
· Honden in paniek kunnen kilometers lopen, schakel dus de wijde omgeving in.
· De hond komt vaak terug op de plek waar hij zijn baas is kwijt geraakt of waar de auto heeft gestaan. Houd deze plek goed in de gaten.


Tips om aan te denken voordat u met de hond op vakantie gaat :

· Check in het hondenpaspoort of alle inentingen nog wel geldig zijn. Check dit wel ruim van te voren. Het kan zijn dat je een aantal dagen de grens niet over mag omdat een enting is verlopen.

· In Europa zijn vaccinaties en buiten Europa soms een gezondheidsverklaring en bloedonderzoek nodig. Welke vereisten er zijn per Europees land kunt uw dierenarts u vertellen.

· Controleer hoe het met de reisverzekering zit ; zijn de ziektekosten van de hond in het buitenland gedekt en dekt de WA verzekering bijvoorbeeld de kosten wanneer de hond iets beschadigd in het vakantiehuis.

· In sommige landen is een autogordel voor de hond verplicht, in andere landen weer een muilkorf. Verdiep je van te voren wat in jullie vakantieland de regels zijn om niet voor nare onvoorziene kosten (boete) te komen.

· Neem voldoende eigen voer mee voor de hond om te voorkomen dat zijn maag-darmkanaal niet van slag raakt.
 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.