Honden zijn fantastische huisdieren! Een hond is een geweldige vriend om samen (actief) mee te zijn, een reden om naar buiten te gaan, iemand die altijd blij is u te zien of om een knuffel te krijgen.


Een pup of een volwassen hond?

Een puppy is natuurlijk ontzettend schattig en waanzinnig leuk! De opvoeding vraagt vooral het eerste jaar veel tijd en energie; pups moeten alles nog leren. Denk hier niet te makkelijk over. U kunt uw pup aanschaffen bij ras fokkers of particulieren. Denk van te voren goed na over de keuze van uw puppy, welke karaktereigenschappen passen bij mij en wat kan ik de hond bieden.

Volwassen honden kunt u op verschillende plaatsen aanschaffen. Als u een rashond zoekt zijn er rasverenigingen die u helpen met het vinden van een herplaatser. In asielen zitten natuurlijk ook veel volwassen honden. Vaak wordt er gedacht dat er met honden uit het asiel wel iets mis zou zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Denk bijvoorbeeld maar eens aan scheidingen, of wanneer de eigenaar naar het verzorgingstehuis gaat of overlijd.

Het voordeel van een volwassen hond is dat er al wat over zijn karakter bekend is waardoor u een beter idee heeft of de hond bij u past. Ook is een volwassen hond vaak al  zindelijk en heeft hij al een aantal commando’s geleerd. Het kan echter ook zo zijn dat de hond nog bijna niets heeft geleerd of de verkeerde dingen.

 

Benodigdheden voor uw hond

- Voeding
- Water- en voerbakken
- Halsband, lijn en poepzakjes
- Een eigen plaats
- Speelgoed
- Kluiven en koekjes
- Vacht- en gebitsverzorgingsproucten
- Producten ter voorkoming van vlooien, wormen en teken


Uw hond mee naar huis

Het is belangrijk dat de hond rustig de tijd krijgt om alle indrukken te verwerken. Als u uw nieuwe puppy of volwassen hond mee naar huis neemt, zal het veel nieuwe indrukken opdoen. Hierdoor kan de hond eerst wat onzeker zijn. Veel genegenheid, een eigen plaats en een rustige omgeving zijn daarom belangrijk. Probeer hem niet teveel op te pakken, maar laat hem juist naar u toe komen. Honden zijn van nature sociale wezens, daarom hebben ze behoefte aan aandacht. De eerste nacht mist uw puppy vaak de warmte en liefde van het nest. Dit gemis kunt u verminderen door een doek of speeltje met de lucht van het nest in de bench of mand te leggen.


Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is heel belangrijk voor uw hond. Het verkleind de kans op overgewicht en de daarmee samenhangende ziekten. Daarnaast voorkomt het stereotiep gedrag, zoals het slopen van producten of gefrustreerd rondjes lopen. De hoeveelheid lichaamsbeweging kan verschillen per hond en per ras.

Algemeen genomen heeft een volwassen hond vier keer per dag een wandeling van minimaal een half uur nodig.

De beweging die uw pup mag hebben is afhankelijk van zijn leeftijd. Over het algemeen kunnen we de stelregel aanhouden dat uw pup zijn leeftijd in maanden maal 5 minuten per uitlaatbeurt mag wandelen. Een pup van 3 maanden mag dus een kwartiertje per wandelbeurt uit. Daarnaast moet de pup na het spelen, na het slapen en na het eten uitgelaten worden om het zindelijk maken te vergemakkelijken.


Dierenarts

Als puppy heeft de hond diverse inentingen nodig en deze entingen moeten  jaarlijks herhaald worden. Uw dierenarts geeft uw hond tijdens dit bezoek vaak ook een algemene gezondheidscheck.
 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.