De bench is een prettig hulpmiddel bij het opvoeden en zindelijk maken van de hond.  We moeten de bench op een positieve manier introduceren, zodat de hond zijn bench als een veilig en beschermd plekje beschouwd.

De bench moet zo groot zijn dat de hond er in kan staan, ronddraaien en languit liggen. Zorg voor een lekker kussen of kleed in de bench en hang een waterbakje en voerbakje op.


Tips voor een plezierige benchtraining:

Neem de tijd voor de benchtraining. Een goede benchtraining kost tijd en moeite. Het is belangrijk dat u de hond stap voor stap aan de bench laat wennen en dat u daar net zoveel tijd voor neemt als dat uw hond nodig heeft. Gemiddeld moet u hier één tot twee weken voor uittrekken. Honden die niet aan de bench kunnen wennen, zijn vaak te vroeg ‘opgesloten’ door hun baasje waardoor de bench geen veilig en beschermd plekje voor de hond is.

Zet de bench op een rustige plaats in huis waar de hond wel voldoende overzicht heeft. Oefen met de hond door steeds een lekkernij in de bench te geven. We begeleiden de hond met een koekje de bench in en geven daarbij het commando ‘bench’ of ‘plaats’. Herhaal dit een aantal keer per dag. U kunt er voor kiezen zijn voer ook in de bench te geven.


Doe niet meteen het deurtje dicht, laat hem eerst wennen zonder ‘opgesloten’ te zitten.

Wanneer u het deurtje van de bench dicht doet, blijf dan eerst wat rommelen in huis en ga niet meteen weg. Doe het deurtje na een korte periode weer open zonder teveel aandacht te geven aan de hond. Laat de hond in het begin niet te lang in de bench ; liever een paar keer per dag korte perioden.

Geef de hond geen straf als hij jankt of blaft in de bench. Ook straf is aandacht. We kunnen beter ongewenst gedrag negeren en gewenst gedrag belonen. Laat kinderen niet in de bench en leer ze dat de hond met rust gelaten moet worden wanneer hij in de bench ligt.

Geef de hond een gevulde kong in de bench voordat u weg gaat. De focus van de kong wordt dan gelegd op de inhoud van de kong en niet op het weggaan van de baas. De kong is een speeltje dat u door zijn speciale vorm kunt vullen. Niet elk speelgoed is geschikt om de hond alleen mee te laten in de bench. We helpen u graag in onze winkels. 

 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.