Hulpmiddel bij training
Doordacht – Werkzaam - Duidelijk

De clicker is een hulpmiddel dat een klikgeluid maakt als u erop drukt.

Het is een uniek hulpmiddel om dieren te laten begrijpen wat wij van ze verlangen. De clicker isoleert het gewenste gedrag uit het grote geheel van allerlei gedrag; het maakt daar als het ware een foto van. Dat is een voordeel want iets lekkers of een knuffel als beloning komen haast altijd na het gewenste gedrag. Het is voor de hond soms moeilijk om te begrijpen welk gedrag hem de beloning opleverde. Het voordeel van de clicker boven de stem en een woordje zoals ‘braaf’ is dat de clicker altijd hetzelfde klinkt. Braaf klinkt bij ieder persoon verschillend en is onderhevig aan emoties. Braaf wordt ook vaak onbewust gezegd (bezoekers vinden uw hond altijd braaf) en dit net op het ogenblik dat uw hond niets goed aan het doen is of wanneer hij juist ongewenst gedrag vertoont.

De hond moet eerst leren wat de clicker betekent. Het geluidje moet hem een positief gevoel geven. We bereiken dit door na iedere klik een trainingssnoepje te geven. Na een aantal herhalingen zien we dat de hond de link begrepen heeft. Nu gaan we gedrag ruilen voor een klik. Als de hond begrepen heeft dat hij door iets speciaals te doen een klik en dus iets lekkers kan verdienen, kunnen we hem van alles leren. Op een leuke manier voor de hond en ook voor de baas!

Tip: Zorg ervoor dat het snoepje niet te groot is. Hoe langer de hond kauwt, hoe moeilijker hij onthoud! Het maakt de hond niet veel uit of het snoepje groot of klein is.

Het is belangrijk dat u de klik op het juiste moment uitvoert. Dus op het moment dat de hond het juiste gedrag vertoont klikt u en geeft u de hond een snoepje. Houdt de training kort, dat geeft het snelste resultaat. Het is beter om 3x per dag enkele minuten te trainen, dan 1x een half uur.

Een clickertraining is een positieve trainingsmethode dus u mag niet boos worden als de hond u niet direct begrijpt. Zorg dat de training altijd positief wordt beëindigd, hierdoor bereikt u dat de hond bij de volgende sessie even goed of zelfs nog beter zal presteren.


Voordelen clickertraining:

- dit kan door verschillende personen gedaan worden, een klikker heeft een uniek geluid
- perfecte timing door de korte duur van het geluid
- steeds hetzelfde constante geluid in alle omstandigheden
- zeer goed te gebruiken op grote afstanden


Clickertraining voor katten

Waarschijnlijk verbaast u zich hierover, maar de clicker is ook uitstekend te gebruiken bij het trainen van katten.

Het gebruik van de clicker bij de hond of de kat is eigenlijk bijna hetzelfde. We moeten er rekening mee houden dat geduld erg belangrijk is. Voor de kat moeten de trainingssessies niet te lang zijn. Een sociale beloning zoals ‘braaf’ werkt bij de meeste katten niet. De clicker is dus ideaal, mits het gebruikt wordt met een beloningssnoepje dat de kat heel erg lekker vindt. Katten zijn soms wat kieskeurig op het gebied van lekkernijen, dus dit vergt wat voorbereiding vooraf. Heeft u het ultieme snoepje gevonden, dan gebruikt u dit alleen bij de training.

 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.