Wat een rijkdom; een lieve viervoetige vriend in huis! Altijd blij als u thuis komt, heerlijk om mee te knuffelen, te spelen of om samen sportief te zijn. Maar wat heeft uw hond naast liefde en aandacht verder allemaal nodig? We hebben de belangrijkste benodigdheden voor u op een rij gezet.


Voeding

Leeftijd, lichaamsgrootte en levensstijl zijn allemaal van invloed op de voedingsbehoefte van de hond. Wanneer u zich gaat verdiepen in hondenvoeding dan merkt u dat er diverse  manieren zijn om hondenvoer te bereiden. Er bestaan geperste brokken, geëxtrudeerde brokken en vers vlees maaltijden voor de hond. Hoogwaardige voeding met ingrediënten van topkwaliteit kunnen het algemeen welzijn van uw hond verbeteren. Wij geven u in onze winkel graag advies over de juiste voeding voor uw hond.


Water en voerbakken

Deze moeten van stevig materiaal zijn dat goed te reinigen is. Voor middelgrote of grote honden is het verstandig om de voerbakken in een standaard te gebruiken. Dit om een maagtorsie te voorkomen.


Halsband, lijn en poepzakjes

Wij adviseren een eenvoudige halsband of borsttuig. Voor de meeste cursussen is een lijn van 1,5 tot 2 meter geschikt. Wilt u uw hond wat meer vrijheid geven zonder hem los te laten, dan kunt u een uitrollijn of een lange lijn gebruiken. Vergeet uw poepzakjes niet. Er wacht u een fikse boete wanneer u uw hond zijn behoefte niet opruimt of geen poepzakjes bij u heeft.


Een eigen plek

Uw hond heeft behoefte aan een behaaglijk en veilig plekje waar hij zich terug kan trekken als hij behoefte heeft aan rust. Een hondenmand, hondenkussen of bench biedt hem die mogelijkheid. De materialen dienen goed reinigbaar te zijn in verband met ongedierte en onzindelijkheid.

Een bench is een ideaal hulpmiddel bij de opvoeding van uw pup.

Het beste kunt u een plaats uitzoeken waar uw hond het zicht heeft over de hele leefruimte, zodat hij zich betrokken voelt. Zijn plaats moet een plek zijn waar de hond zich prettig voelt en graag gaat liggen. Het is dus niet verstandig om uw hond voor straf naar zijn plek te sturen.


Speelgoed

Bij speelgoed kan onderscheid gemaakt worden tussen drie verschillende soorten : speelgoed voor hond en baas samen, speelgoed waar de hond zich alleen mee kan vermaken en de zogenaamde mindgames, een soort hersengymnastiek voor honden. Niet alle speeltjes zijn geschikt voor alle honden en het is verstandig om uw hond alleen onder toezicht te laten spelen.


Kluiven en koekjes

Honden hebben de natuurlijke behoefte om (met name na de maaltijd) te kluiven. Er zijn verschillende gezonde kauwproducten die in deze behoefte kunnen voorzien. Koekjes zijn leuk om als verwennerij te geven en de zachte hondensnoepjes zijn ideaal  om uw pup of volwassen hond te belonen tijdens de opvoeding en training.


Vacht en gebitsverzorging

Zoals er vele soorten en maten honden zijn, zo is ook ieder ras anders gejast. Dikke en dunne vachten, lang en korthaar, iedere vacht heeft zijn eigen functie. Wij adviseren u graag wat de juiste borstel is voor uw hond. Ook helpt het om uw hond in de ruiperiode een keer te wassen met een hondenshampoo. De dode lossen haren zuigen vol met water en worden op die manier makkelijk verwijderd. Het is raadzaam om uw puppy al een keer te wassen, ook al is dat nog niet nodig. Dit om het wassen een positieve ervaring te laten zijn zodat de hond op latere leeftijd, wanneer een lekkere wasbeurt wellicht wel een keer wenselijk is, hier geen moeite mee heeft. Het verzorgen van het gebit van uw hond is net zo belangrijk als het verzorgen van het gebit van mensen. Gebruik hiervoor een speciale tandpasta voor honden, deze bevat geen fluoride (hond kan niet spoelen) en heeft een lekkere vleessmaak.


Vlooien, wormen en teken

Vlooien zijn parasieten die het meeste voorkomen. Vlooien leven op de hond en leggen hun eitjes in de vacht van de hond. De eitjes vallen van de hond af en ontwikkelen zich verder tot larve, vervolgens tot cocon om tot slot weer als levende vlo op uw hond te springen. Bescherm de hond het gehele jaar tegen vlooien en behandel ook de vertrekken waar de hond komt. Teken komen steeds meer voor in Nederland. Teken kunnen ernstige ziekten overbrengen. Bescherm uw hond tegen teken door een geschikt product te gebruiken en haal een teek er meteen uit met een speciale tekentang zodra u er eentje ziet.

Worminfecties komen bij de hond nog erg veel voor. Een wormbesmetting heeft niet alleen consequenties voor de gezondheid van uw dier. Vooral spoelwormen vormen een risico voor de gezondheid van de mens en met name die van jonge kinderen. Daarom is het van groot belang om uw hond tenminste 4 keer per jaar te ontwormen.
 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.