Een veel voorkomend probleem is dat honden bang zijn voor onweer of vuurwerk. In veel gevallen is dit onbewust door de baas aangeleerd. De roedelleider bepaald in de natuur wanneer er ergens voor gevlucht moet worden, en de meeste honden leren ook dat datgene waarvoor ze vluchten het gevaar is.


De vergelijking met vuurwerk en onweer is snel gemaakt.

De baasjes zitten gezellig en rustig in de tuin en horen gedonder. De rust is over en alle zeilen worden bijgezet om alles naar binnen te brengen. Als alles is opgeruimd vluchten de bazen ook letterlijk naar binnen; terug naar het veilige nest. Na een aantal keer dit tafereel te hebben ervaren, heeft de hond dus geleerd dat onweer gevaar betekend. Ook als de bazen met de honden in huis zijn wordt er vaak uitgebreid gereageerd op het onweer. De baas staat bijvoorbeeld op en gaat bij het raam staan kijken, praat erover en maakt soms grillige bewegingen. Voor de hond alle aanleiding dat de sfeer veranderd en daardoor wil hij weer gaan vluchten. De slaapkamer is wellicht een van de meest geliefde plekken ; dat is natuurlijk het nest van de leider.


Voor vuurwerk geldt eigenlijk hetzelfde.

Op oudejaarsavond hangt er een opgelaten sfeer in huis. Iedereen is in een feeststemming en naarmate de klok naar middernacht doortikt wordt de sfeer steeds gezelliger. Vlak voor het vuurwerk losbarst tellen we met zijn allen nog even af om elkaar vervolgens te omhelzen. Dit is voor de hond heel raar gedrag. De roedelleider gedraagt zich vreemd en de hond weet niet wat hij met de situatie aan moet.


De training

Het weg trainen van angst vraagt om een gerichte aanpak en de nodige tijd. Het is zeker verstandig om dit onder begeleiding van een ervaren, gediplomeerde hondentrainer te doen. Er zijn verschillende trainingen mogelijk om dit probleem aan te pakken. Met een deskundige hondentrainer kunt u kijken welke training het beste bij uw hond past.


Hulpmiddelen ter ondersteuning


Valeriaan complex

Dit complex is samengesteld uit verschillende geneeskrachtige kruiden en onderdelen van verschillende planten die een gunstige werking / invloed hebben op het zenuwstelsel en gemoedstoestand van uw huisdier.

In dit complex zit onder andere verwerkt:
- Melissekruid : anti-stress en ontspant specifiek maag en darm.
- Valeriaanwortel : directe ontspanner
- St. Janskruid : versterkt gemoedstoestand, depressiviteit
- Duizendguldenkruid : ontspant en versterkt spijsvertering
- Onzelievevrouwebedstro : rusteloosheid, angsten, ondersteuning spijsvertering


Rescue druppels

Druppels met een zeer snelle rustgevende werking voor alle dieren, hond, kat, maar ook knaagdieren en vogels zijn erbij geholpen. Ideaal te gebruiken voor dieren die geen tabletten slikken. Rescue druppels zijn gemaakt van een extract van bloesems van planten en bloemen.


Adaptil/Feliway Stopcontact verdamper voor de hond.

Alle melkgevende teven scheiden zogenaamde geruststellende feromonen uit, welke ervoor zorgen dat het nageslacht gerustgesteld wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat deze geruststellende feromonen ook op latere leeftijd blijven bestaan. Adaptil bevat een analoog van dit natuurlijke, geruststellende feromoon van de hond.
No stress pipetten

Pipetten die tussen de schouderbladen aangebracht worden. Op basis van valeriaan-extract. Het rustgevende effect van valeriaan verminderd stress.


Relax

100% natuurlijke tabletten. Worden ook veel ingezet bij wagenziekte. De werkzame stof, het aminozuur L-trypthofaan, zorgt op natuurlijke wijze voor kalmering zonder dat de hond suf wordt.

 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.