Word hotelmanager van je eigen insectenhotel!

Word hotelmanager van je eigen insectenhotel!

Ieder jaar neemt het aantal insecten af. Dat is slecht nieuws, want deze beestjes zijn belangrijk voor de natuur. Insecten zoals de bij hebben een belangrijke rol in de bestuiving van voedingsgewassen en dragen daardoor bij aan de biodiversiteit, die het ecosysteem hard nodig heeft. Ook zorgen insecten voor de bestrijding van ongewenste gasten bij planten en bloemen.
Lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld gek op het eten van bladluis. Ze kunnen tot wel honderd bladluizen per dag eten!
Wist je dat insecten ook kampioen zijn in afvalverwerking? De wesp is bijvoorbeeld een ijverige opruimer van kadavers van kleine zoogdieren, vogels en amfibieën.
En last but not least, insecten zijn voedsel voor dieren die hoger in de voedselketen staan. Genoeg redenen om je eigen insectenhotel te starten!

Waarom minder insecten?
Hoe komt het toch dat het zo slecht gaat met de insecten? Dat heeft meerdere oorzaken. De belangrijkste daarvan is het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de afname van geschikte leefgebieden waar de insecten lekker kunnen nestelen.

Start een insectenhotel!
Het goede nieuws is dat we zelf een steentje kunnen bijdragen door de insecten weer een veilige plek aan te bieden om te rusten en te nestelen. Word hotelmanager van je eigen insectenhotel en plaats zo’n mooi insectenhuis in je tuin of op het balkon. Als hotelmanager van een insectenhotel ben je een bezige bij. Verschillende insecten hebben namelijk allemaal hun eigen woonwensen en voorkeuren voor het restaurant.

Zo gebruikt een lieveheersbeestje het insectenhotel als overnachtingsplek in de winter. Ze nestelen zich het liefst in dichte, natuurlijke materialen met horizontale spleten. Vlinders willen graag een warm, veilig, beschut insectenhotel waar ze kunnen schuilen tegen kou en regen. Ze hebben verticale gaten zonder ruwe randen nodig als ingang, hun vleugels zijn namelijk erg teer en gevoelig. Bijen zijn in het voorjaar druk bezig met het leggen van eitjes. Ze kruipen graag in buisjes of in gaatjes in een boomstam of stenen, wat ook nagebootst kan worden in een insectenhotel.

Welk insectenhotel is geschikt?
In ons assortiment vind je meerdere soorten insectenhotels. We hebben hotels geschikt voor hommels tot aan pissebedden en van bijen tot aan lieveheersbeestjes. We helpen je in de winkel graag bij de keuze welk insectenhotel het beste bij jouw tuin of balkon past! Ook in onze online winkel kun je veel informatie vinden bij de verschillende insectenhotels die te koop zijn.

Je kunt ook al je creativiteit loslaten en zelf een hotel maken voor de bewoners van je tuin of je balkon. Het is wel belangrijk om het juiste materiaal te gebruiken én de juiste plek voor het hotel te kiezen, anders komen er helaas geen insectenbezoekers.

 De beste locatie voor het insectenhotel
Wat is er belangrijk aan de locatie van het insectenhotel

  • Warmte

Plaats het insectenhotel op een zonnige plek of op een warme locatie uit de wind, zodat de insecten zich kunnen opwarmen.

  • Hoogte

De hoogte waarop het insectenhotel moet worden gevestigd is afhankelijk van het type insecten dat je wilt aantrekken. De meeste insecten verblijven niet graag dicht bij de grond. Voor deze insecten is het fijn om het insectenhotel minimaal 1 meter boven de grond te plaatsen. Dit geldt natuurlijk niet voor kruipende insecten zoals pissebedden, deze insecten verblijven juist graag in een insectenhotel dicht bij de grond.

  • Zorg voor een goed restaurant bij je insectenhotel

Zonder planten of bloemen in de tuin of op het balkon zullen de insecten minder snel of zelfs niet naar je insectenhotel komen. Planten en bloemen zijn belangrijk om de insecten aan te trekken en zijn tevens het restaurant voor je insectengasten.

 

 

Terug naar blog